Peerke Donders Lezing

En nog een WordPress site

Aankondiging Peerke Donderslezing 2011

ZONDAG 6 NOVEMBER 2011
PEERKE DONDERSLEZING DOOR FEMKE HALSEMA

Vanwege de grote belangstelling is het helaas niet meer mogelijk om plaatsen te reserveren voor een bezoek aan de voedselbank. Wel zijn er nog enkele plaatsen beschikbaar voor de lezing. 

Femke Halsema, voormalig fractievoorzitter van GroenLinks, spreekt op zondagmiddag 6 november de derde Peerke Donderslezing uit. Zij gaat in op de vraag hoe wij in deze tijd van crisis zowel kunnen strijden tegen armoede en ongelijkheid wereldwijd, als tegen armoede en ongelijkheid in onze eigen omgeving.

Het is een vraag die vandaag onontkoombaar is. Ooit leefde ieder in zijn eigen kleine wereld en ooit was het de opdracht van de rijken om zich in te spannen voor de armen. Deze eigen, kleine wereld blijkt in hoog tempo te verdwijnen. Een hongersnood in Somalië of een aardbeving in Haiti brengt in real time beelden van mensen in nood op onze beeldschermen. Tegelijk blijven ook arme mensen in onze eigen omgeving om aandacht vragen. Hoe zorgen wij er vandaag voor dat onze aandacht voor armoede ver weg niet ten koste gaan van onze aandacht voor armoede dichtbij en omgekeerd?

Centraal in elke Peerke Donderslezing staat de erfenis van Peerke Donders (1809-1887): een Tilburgse missionaris, geboren in een arm weversgezin, die zijn leven in dienst stelde van slaven en melaatsen in Suriname. Hoe kunnen ook wij, net als Peerke Donders, wereldburgers, kosmopolieten zijn?

De eerste PeerkeDonderslezing werd in 2009 verzorgd door de net aangetreden Commissaris van de Koningin Wim van de Donk. In 2010 werd hij uitgesproken door Belgische oud-premier en Europarlementariër Guy Verhofstadt.  Dit jaar is het de beurt aan Femke Halsema. Als politica concentreerde zij zich sterk op armoede en ongelijkheid in de Nederlandse samenleving. Afgelopen jaar maakte zij een emotionele reis door het straatarme Afrikaanse Ivoorkust en deed daarvan uitgebreid verslag in de Volkskrant en bij Pauw & Witteman.

De PeerkeDonderslezing heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld als de stadslezing van Tilburg en omstreken. Na twee uitverkochte edities in het Midi-theater wijkt de lezing dit jaar uit naar popcentrum 013. Traditiegetrouw gaat aan de lezing een inleidend programma vooraf. Geïnteresseerden kunnen voorafgaand aan de lezing een bezoek brengen aan de Tilburgse voedselbank in de wijk ’t Zand.

13. 00 uur – 14.30 uur

Vanaf 12.30 vertrekken bij popcentrum 013 touringcars naar de Voedselbank in de wijk ’t Zand. Daar wordt u rondgeleid en bijgepraat over de noodzaak van deze instelling voor meer dan 750 Tilburgers. De touringcar brengt u om 14.30 weer terug bij 013.

Om 14.30 ontvangen wij u in 013

15.00 uur. Ervaringsdeskundigen Annemarie Bayens en Tamara Jansen spreken over armoede in Brabant. Op hun verhaal reageren Peter Noordanus, burgemeester van Tilburg, Harry Kiwitz, voorzitter van de Voedselbank en Rene Scherpenisse, directeur van woningbouwvereniging Tiwos. De Brabantse wereldmuziekband STRAF speelt Polderpolka.

16.30 uur.  Femke Halsema buigt zich over de vraag: hoe strijden we tegelijkertijd tegen armoede en ongelijkheid in onze eigen omgeving, als tegen armoede en ongelijkheid wereldwijd? Op de lezing van Femke Halsema reageert Wim van de Donk, Commissaris van de Koningin in Noord Brabant.

Ralf Bodelier van het Wereldpodium en Meike de Jong van Omroep Brabant leiden u door de middag.

De entreeprijs bedraagt vijf euro. Voor kinderen is de toegang gratis. Is de entreeprijs te hoog voor u en wilt u toch graag bij de Peerke Donderslezing aanwezig zijn, stuurt u dan een bericht naar aanmelding@wereldpodium.nu. U ontvangt dan een gratis toegangskaart. Een kopje koffie en het traditionele PeerkeDondershapje zijn bij de prijs inbegrepen.

Het aantal zitplaatsen in popcentrum 013 is beperkt. We raden u dan ook aan voor deze lezing te reserveren en dit bovendien zo spoedig mogelijk te doen. Klik hier voor het inschrijfformulier.

De Peerke Donderslezing wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis van de Wereld, het NCDO, Stichting Jacques de Leeuw, Provincie Noord Brabant en Woningbouwvereniging TIWOS.

   

 

Theme Tweaker by Unreal