Peerke Donders Lezing

En nog een WordPress site

Aankondiging Peerke Donderslezing 2013

ZATERDAG 2 NOVEMBER 2013

PEERKE DONDERSLEZING DOOR LILIANNE PLOUMEN

Op zaterdag 2 november 2013 zal minister Lilianne Ploumen de 4e Peerke Donderslezing uitspreken. Minister Ploumen beheert zowel Handel als Ontwikkelingssamenwerking in haar portefeuille. Daarom gaat ze in haar lezing in op de vraag hoe handel de ontwikkeling van arme regio’s in de wereld kan bevorderen. Specifieker geformuleerd: hoe kan het Brabantse bedrijfsleven een bijdrage leveren aan de bestrijding van extreme armoede in de Derde Wereld?

 

 

Lilianne Ploumen (1962), geboren in Maastricht, werkte achtereenvolgens voor het Foster Parents Plan, Mama Cash, bij ontwikkelingsorganisatie Cordaid en als voorzitter van de PvdA. Sinds november 2012 is zij minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in het huidige kabinet. Een uitdaging die zowel de zorg voor de allerarmste als de aandacht voor de Nederlandse handelsbelangen in zich draagt.

 

De lezing van minister Ploumen wordt omkleed door interviews met:


Jaime de Bourbon de Parme. Zoon van Prinses Irene en ‘speciaal gezant natuurlijke hulpbronnen’ bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij zette het ‘Conflict-Free Tin Initiative’ op poten en is nauw betrokken bij de introductie van de eerste ‘Eerlijke’ telefoon.

 

 

Olav Boenders groeide op in Tilburg en is directeur van Wagagai Ltd, bloemenkwekers in Oeganda en Kenia. Wagagai kweekt voornamelijk chrysantenstekjes (een op de vijf chrysanten in Nederland is afkomstig uit zijn bedrijf in Oeganda). Hij verschaft werk aan meer dan 1200 mensen en zette naast zijn bedrijf een klein ziekenhuis (Health Clinic) neer omdat er in zijn regio veel Hiv, Malaria en moeder-kind-ziektes voorkomen. De vraag die dit oproept: Willen we als bedrijf bijdragen aan een betere levensstandaard? Ons antwoord op deze vraag is: ja, waarom niet!? Het is een basisbehoefte voor alle mensen. Als we moeten wachten op de overheid voor goede voorzieningen, kunnen we het beter zelf doen!

 

Wim Leereveld, ondernemer en ‘schepper’ van de Acces tot Medicine index en nu de Acces to Seeds Index. Via deze index stimuleerde hij eerst de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld, en nu ook de grootste ondernemingen in zaden, om zich expliciet te richten op de belangen van de armen. Leerevelds indexen worden geprezen van de Financial Times tot Bill Gates die zijn projecten ook financiert.

 

De 4e Peerke Donderslezing wordt geopend door mr. Berend de Vries, wethouder Internationalisering bij de gemeente Tilburg.

 

Prof. dr Arie de Ruijter sluit de lezing af met een korte reflectie. De Ruijter, hoogleraar antropologie en decaan van de Faculteit Geesteswetenschappen in Tilburg, geldt als een van de meest invloedrijke figuren in de wereld van ontwikkelingssamenwerking.

 

Centraal in elke Peerke Donderslezing staat de erfenis van Peerke Donders (1809-1887): een Tilburgse missionaris, geboren in een arm weversgezin, die zijn leven in dienst stelde van slaven en melaatsen in Suriname. De Peerke Donders-lezing wil concrete antwoord geven op de vraag hoe wij, als gewone burgers, net als Peerke in zijn tijd, verantwoordelijkheid kunnen dragen in een wereld die alsmaar onoverzichtelijker wordt. Een wereld waarin bovendien één op de zes mensen in extreme armoede en onveiligheid leeft; een armoede die we dagelijks zien op televisie en waarover we lezen in de krant. Kortom: Hoe kunnen ook wij, net als Peerke Donders, wereldburgers, kosmopolieten zijn?

 

De eerste PeerkeDonderslezing werd in 2009 verzorgd door Commissaris van de Koningin Wim van de Donk. In 2010 werd hij uitgesproken door Belgische oud-premier en Europarlementariër Guy Verhofstadt en in 2011 door Femke Halsema, voormalig fractievoorzitter van GroenLinks. Dit jaar is het de beurt aan Lilianne Ploumen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

 

De PeerkeDonderslezing heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld als dé stadslezing van Tilburg en omstreken. Na drie uitverkochte edities in het Midi-theater en popcentrum 013 wijkt de lezing dit jaar uit naar de Concertzaal van Theaters Tilburg. De lezing zal zich afspelen in het decor van Peerke, een icoon. Een theatervoorstelling over Petrus Donders en barmhartigheid anno nu van Leen Braspenning en het Zuidelijk Toneel.

 

De Peerke Donderslezing van 2013 is een speciale editie. De lezing is dit jaar namelijk onderdeel van de Nwe Liefde Tilburg. In dit bijzondere samenwerkingsproject gaan een aantal Tilburgse organisaties op zoek naar nieuwe taal en beelden van barmhartige liefde. Binnen de verschillende activiteiten van het project wil de Nwe Liefde Tilburg laten zien dat inzet en betrokkenheid op de wereld ‘cool’ is en van alle tijden. Tevens wil het een inspiratiebron zijn voor particulieren en instellingen om zelf initiatieven te ontplooien op het terrein van barmhartigheid.

 

Ralf Bodelier van het Wereldpodium en Meike de Jong van Omroep Brabant leiden u door de avond.

 

Peerke Donderslezing met minister Lilianne Ploumen
Wanneer: Zaterdagavond van 20.00u tot 22.30u (na afloop is er nog een borrel)
Waar: Concertzaal, Theaters Tilburg
Toegang: 5 euro (inclusief een hapje en een drankje). *
Reserveren wordt aangeraden** en kan via het inschrijfformulier
Informatie: www.peerkedonderslezing.nl.

 

* Voor kinderen is de toegang gratis. Is de entreeprijs te hoog voor u en wilt u toch graag bij de Peerke Donderslezing aanwezig zijn, stuurt u dan een bericht naar aanmelding@wereldpodium.nu. U ontvangt dan een gratis toegangskaart.

** Het aantal zitplaatsen in de Concertzaal van Theaters Tilburg is beperkt. We raden u dan ook aan voor deze lezing te reserveren en dit bovendien zo spoedig mogelijk te doen. Klik hier voor het inschrijfformulier.

 

De Peerke Donderslezing is in samenwerking met het NCDO en wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Noord Brabant, Stichting Jacques de Leeuw en Stichting KoBra.

KobraLogo

 

Theme Tweaker by Unreal