Peerke Donders Lezing

En nog een WordPress site

Waarom een Peerke Donderslezing?

De Peerke Donderslezing is de stadslezing van Tilburg, een jaarlijks terugkerend evenement rond 1 november in het Midi-theater in het centrum van deze stad.

Peerke Donders (1809-1887) was Tilburger én Wereldburger. Geboren als zoon van een arme Tilburgse huiswever en overleden in Suriname na een leven onder de melaatsen, blijft hij een man die sterk tot de verbeelding spreekt.

Peerke was een gewone Tilburger die verantwoordelijkheid nam voor mensen aan de andere kant van de wereld. In oktober 2009 herdacht Tilburg de 200ste geboortedag van Peerke Donders.

PDL-2-11-09-(23)PDL-2-11-09-(42)PDL-2-11-09-(36)

Op 1 november 2009 organiseerde het Wereldpodium de eerste Peerke Donders-lezing. Deze werd uitgesproken door de op dat moment net aangetreden Commissaris der Koning(in) Wim van de Donk.

Met deze eerste Peerke Donderslezing hoopte de organisatie een traditie te starten waarin Tilburg zich, in navolging van zijn beroemdste inwoner, verder profileert als stad van betrokken wereldburgers.

De tweede Peerke Donderslezing vond plaats op zondag 14 november 2010. Deze Peerke Donderslezing 2010 droeg als titel: ‘Wat betekent het rijke Europa voor het arme Afrika?’ en werd in een vrijwel uitverkocht popcentrum 013 uitgesproken door Belgische oud-premier en liberale intellectueel Guy Verhofstadt.

De derde Peerke Donderslezing, viel ten deel aan de op dat moment scheidende GroenLinks fractieleider Femke Halsema. Op zondag 6 november 2011 boog zij zich over de vraag hoe wij in deze tijd van crisis zowel kunnen strijden tegen armoede en ongelijkheid wereldwijd, als tegen armoede en ongelijkheid in onze eigen omgeving.

Door omstandigheden vond er in 2012 geen Peerke Donderslezing plaats.

Op zaterdag 2 november 2013 zette het Wereldpodium de traditie weer voort met een lezing door Minister voor Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen. Zij zette uiteen waarom het VVD-PvdA-kabinet Rutte kiest ervoor kiest om ontwikkelingssamenwerking hand in hand te laten gaan met handel.

Op zondag 2 november 2014 koos het Wereldpodium voor een niet-politicus. Voor de kunstenaar TINKEBELL. en haar project ‘Save the World’.

.
jdleeuwA

Theme Tweaker by Unreal